Βραβεία

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 στις 12 μ.μ. πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση απονομής για τα «1α ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» στην αίθουσα “Αιμίλιος Ριάδης” της ΔΕΘ HELEXPO, στο πλαίσιο της PHILOXENIA. Την εκδήλωση της βράβευσης παρουσίασε και συντόνισε ο δημοσιογράφος, κύριος Νίκος Υποφάντης.

Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος μετέδωσε σε όλες και σε όλους το αισιόδοξο μήνυμα για την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας μέσω της ολοένα βελτιωμένης τουριστικής κίνησης.

Στο μήνυμά του, ο κύριος Τζιτζικώστας, ευχαρίστησε τους επαγγελματίες που «στήριξαν τον τουρισμό και τον τόπο σε δύσκολες εποχές. Οι τουριστικές επιχειρήσεις άντεξαν και με τις επιδόσεις τους βοήθησαν στην ανάκαμψη» είπε, προσθέτοντας πως η Περιφέρεια θα βρίσκεται δίπλα τους.

Στον δικό της χαιρετισμό, η Πρόεδρος του ΕΟΤ, κυρία Άντζελα Γκερέκου δήλωσε ότι: «Είναι εξαιρετικός ο θεσμός που ξεκινάτε, γιατί χωρίς τους επαγγελματίες δεν θα τα είχαμε καταφέρει. Είναι μία ηθική επιβράβευση σε όλα τα επίπεδα». Μιλώντας με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, απευθύνθηκε στους τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες λέγοντας: «Είστε πολύ ευλογημένοι, έχετε μια βεντάλια απίστευτων δυνατοτήτων με μοναδικά τοπόσημα σε όλο τον κόσμο όπως η Βεργίνα και ο ‘Ολυμπος. Με ιαματικά λουτρά, γαστρονομία, υποδομές, λιμάνι, σε λίγο θα έχετε μετρό και πολλά ακόμη, όπως το hub των κινηματογραφικών παραγωγών».

Στην κατάμεστη αίθουσα της ΔΕΘ HELEXPO, κοινό και συμμετέχοντες, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι οργανισμών μοιράστηκαν καινοτόμες ιδέες και δημιούργησαν νέους δεσμούς με προοπτικές συνεργασίας στο πνεύμα αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της Κεντρικής Μακεδονίας.

Με τη βράβευση των 13 επιχειρήσεων από όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και με μία βράβευση έκπληξη στην εταιρεία Κινηματογραφικής Παραγωγής Nu Boyana Film Studios Hellenic, ολοκληρώθηκε μία σειρά πολυεπίπεδων δράσεων που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του Υποέργου 2 «Προώθηση περιφερειακού προτύπου ποιότητας», της Πράξης «Τουριστική προβολή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι τουριστικών επιχειρήσεων από τις επτά περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ το παρόν έδωσε η Πρόεδρος του ΕΟΤ, κυρία Άντζελα Γκερέκου, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κύριος Αλέξανδρος Θάνος, ο  Α’ Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ και Πρόεδρος ΠΟΞ, κύριος Γρηγόρης Τάσιος, καθώς και ο Παραγωγός Κινηματογραφικών Ταινιών, κος. Rob Van Norden.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το Σήμα Υπευθυνότητας – Τοπικής Ποιότητας και του Θεσμού της Τουριστικής Αριστείας από τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας IDS-IDEA, οικονομολόγο, κύριο Νικόλαο Δρακωνάκη. Το Σήμα απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις του τουριστικού συστήματος της ΠΚΜ, παρέχεται δωρεάν, ενώ γίνεται αίτηση σε πλατφόρμα αυτοαξιολόγησης που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό, με τις επιχειρήσεις σε πρώτη φάση να βαθμολογούνται και σε δεύτερη φάση να κατατάσσονται σε μία από τις τρεις βαθμίδες: gold, silver, bronze.

Μέσα σε ατμόσφαιρα άμιλλας, εξωστρέφειας και καινοτομίας, οι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων που βραβεύτηκαν, έδωσαν την υπόσχεση να συνδράμουν ως μέντορες του θεσμού για το επόμενο έτος, ενώ η ίδια η κα. Γκερέκου δεσμεύτηκε να λειτουργήσει ως “πρέσβειρα του Κινηματογραφικού Τουρισμού”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε για την Κεντρική Μακεδονία.

Δείτε αναλυτικά τις κατηγορίες βραβείων και τις τουριστικές επιχειρήσεις που διακρίθηκαν:

Στην κατηγορία Καταλύματα:

 1. GrandHotelPalace, Θεσσαλονίκη
 2. Ξενοδοχείο “Ερωδιός”, Λίμνη Κερκίνη Σερρών
 3. RoboloBoutiqueHotel, Λιτόχωρο Πιερίας

Στην κατηγορία Μεταφορές:

 1. AUTO365, Θεσσαλονίκη
 2. BikeIT, Θεσσαλονίκη
 3. “ΚΑΡΑΒΑΚΙ ΚΑΛΥΨΩ”, Θεσσαλονίκη 

Στην κατηγορία Εστίαση:

 1. “Marea Sea Spirit”, Θεσσαλονίκη
 2. Ψαροταβέρνα “Πάνος”, Ν. Μαραμαράς Χαλκιδικής
 3. Εστιατόριο “Διόνυσος”, Οικισμός Όρμας Πέλλα

Στην κατηγορία Λοιπές Δραστηριότητες: 

 1. Οινοποιητικός Συνεταιρισμός VAENI – Νάουσα, Νάουσα Ημαθίας 
 2. Κτήμα Χατζηβαρύτης, Γουμένισσα Κιλκίς
 3. Thessaloniki Convention Bureau, Θεσσαλονίκη
 4. Aristotle’sPaths, Στρατωνίκη Χαλκιδικής

Τιμητικό βραβείο απονομήθηκε από την πρόεδρο του ΕΟΤ στην εταιρία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών NU BOYANA FILM STUDIOS HELLENIC.

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020 και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας βράβευσης, ένας νέος θεσμός Αριστείας γεννιέται στην Κεντρική Μακεδονία, ένας θεσμός που προσβλέπει στη διαμόρφωση ενός αμοιβαία αποδεκτού πλαισίου- συμφωνίας αρχών και θέσεων, πάνω στο οποίο θα αποτυπώνονται κάθε χρόνο εκείνα που χαρακτηρίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών σε όλους τους κλάδους που εμπλέκονται στο τουριστικό σύστημα της Περιφέρειας.

Περισσότερες πληροφορίες για τον θεσμό των Βραβείων Τουριστικής Αριστείας της ΠΚΜ, μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο: https://certification.pkm-prqs.gr/

Η τελική εκδήλωση βράβευσης διοργανώθηκε από την ανάδοχο εταιρία του ομίλου IDS-IDEA.