Κείμενο: Γρηγορία Σιμούλη
Γραφιστικά: Κατερίνα Φάκα
Επιμέλεια: Δώρα Ψωμά
Είσαι στη διαδικασία που ψάχνεις δουλειά είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό ή ετοιμάζεσαι να το κάνεις σύντομα; Τελείωσες πρόσφατα από τη σχολή σου ή μόλις έκανες upgrade τα skills σου μέσα από τα προγράμματα κατάρτισης που παρέχονται στην IDEA?
Ξέρουμε σίγουρα ότι η αναζήτηση εργασίας είναι μια πολύ σημαντική και αγχωτική περίοδος η οποία, μας ακούγεται “μανίκι”!
Αν και με ένα Google search έρχεται σε επαφή με χιλιάδες “dos and dont’s” που αφορούν το πώς να βρεις δουλειά “πανεύκολα” και να στείλεις την πιο ενδιαφέρουσα αίτηση, η κατάσταση μπορεί να γίνει περίπλοκη. Θα δεις πολλά, θα ακούσεις ακόμα περισσότερα. Όμως μήπως ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω όλες αυτές τις θεωρίες και να δούμε το θέμα “πώς θα βρω δουλειά” λίγο πιο πρακτικά;
Τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ πιο γρήγορα και εύκολα, αν ακολουθήσεις κάποια συγκεκριμένα βήματα που θα σε βοηθήσουν να βρεις την ιδανική για εσένα εργασία, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό ή ακόμα και να προετοιμαστείς για αιτήσεις μεταπτυχιακών.
1. Εγγράψου σε ιστοσελίδες επαγγελματικής δικτύωσης
Αρχικά, ένας αρκετά ασφαλής τρόπος να μην χάνεις σημαντικές αγγελίες για εργασία είναι να βρεις συγκεκριμένες ιστοσελίδες στις οποίες ανεβαίνουν θέσεις, που πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν! Σε αυτές, ίσως χρειαστεί να κάνεις λογαριασμό και προφίλ ή να γραφτείς στο newsletter τους. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες επαγγελματικής δικτύωσης:
- LinkedIn. Το LinkedIn είναι μια ιστοσελίδα επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης και σύνδεσης με επαγγελματικά δίκτυα στην οποία πολύ συχνά αναρτώνται αγγελίες, ακόμη και από τους ίδιους τους εργοδότες.
- Indeed. Το Indeed είναι μια δημοφιλής πλατφόρμα αναζήτησης εργασίας η οποία συγκεντρώνει θέσεις εργασίας που έχουν αναρτηθεί σε διάφορες ιστοσελίδες και εταιρίες.
- Glassdoor. Το Glassdoor παρέχει πληροφορίες για θέσεις εργασίας, αξιολογήσεις εταιριών, μισθούς καθώς και δυνατότητα εύρεσης εργασίας.
- Monster. Πρόκειται για μια αρκετά γνωστή σελίδα αναζήτησης εργασίας που περιλαμβάνει διάφορες κατηγορίες θέσεων εργασίας σε συνδυασμό με εργαλεία αναζήτησης.
- CareerBuilder. Το CareerBuilder παρέχει αγγελίες εργασίας, εργαλεία αναζήτησης και πληροφορίες για την ίδια την αγορά εργασίας.
- Γραφείο Διασύνδεσης Πανεπιστημίου. Αν έχεις αποφοιτήσει πρόσφατα από την σχολή σου και βρίσκεσαι στη φάση αναζήτησης εργασίας, τσέκαρε το Γραφείο Διασύνδεσης που κατά πάσα πιθανότητα διαθέτει το Πανεπιστήμιο σου. Για παράδειγμα, στην ιστοσελίδα του Γραφείου Διασύνδεσης του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ. Εκεί, αναρτώνται καθημερινά αγγελίες για εργασία που είναι πολύ πιθανό να συνδέονται με το αντικείμενο που σπούδασες και σου αρέσει!
2. Δημιούργησε και αξιοποίησε σωστά το CV σου.
Όσο είσαι στη φάση που ψάχνεις για δουλειά, είναι βασικό να έχεις ήδη κάποιες δυνατότητες οι οποίες θα σε βοηθήσουν οπωσδήποτε στην επιλογή σου από κάποια εταιρία ή οργανισμό. Η πρώτη και πιο σημαντική (ναι, ξέρουμε ότι το έχεις διαβάσει ήδη πολλές φορές) είναι το βιογραφικό που πρέπει να διαθέτεις. Δώσε βάση εκεί, είναι ο “καθρέφτης” σου όσο αναζητάς μια θέση εργασίας ή ακόμα και μία θέση Πρακτικής Άσκησης ή ένα Μεταπτυχιακό!
Είναι σημαντικό να προσαρμόζεις το βιογραφικό σου στη δουλειά στην οποία θέλεις να κάνεις αίτηση. Ανέβασε το σε πλατφόρμες όπως το kariera.gr στην οποία εκτός από τους εργαζόμενους απευθύνονται και οι εργοδότες.
Plus tip: Σου συστήνουμε να το συντάξεις μέσω Europass, ενδείκνυται από πολλές εταιρίες και οργανισμούς στο εξωτερικό. Ωστόσο, για αυτό το θέμα σου ετοιμάζουμε ένα ξεχωριστό άρθρο!)
3. Δικτυώσου στα Social Media.
Γίνε ενεργός στον χώρο του διαδικτύου. Φτιάξε το δικό σου προφίλ στην πλατφόρμα του LinkedIn και ξεκίνα να ακολουθείς οργανισμούς, ιδρύματα, ακόμη και εξέχουσες για εσένα προσωπικότητες οι οποίες θα σε εμπνεύσουν ώστε να χτίσεις ένα προφίλ το οποίο ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν περισσότερο στα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες σου. Εκεί, πολύς κόσμος βλέποντας το επαγγελματικό σου προφίλ μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σου! Εάν σε ενδιαφέρει μια συγκεκριμένη δουλειά, μπορείς να στείλεις την αίτηση σου εκεί. Ωστόσο, προσοχή: αποφεύγουμε γενικότερα να στέλνουμε αιτήσεις σε εργασίες οι οποίες δεν έχουν εκδηλώσει κάποιο ενδιαφέρον να προσλάβουν άτομα εκείνη την περίοδο!
4. Αναζήτησε ευκαιρίες για Πρακτική Άσκηση.
Πέρα από τα πτυχίο που είναι πιθανό να διαθέτει κάποιος, ένα συν είναι η Πρακτική Άσκηση, η οποία προσφέρεται μέσα από πολλούς και διαφορετικούς φορείς.
- Εάν το πανεπιστήμιο σου προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, μην διστάσεις και κάνε την πρακτική σου μέσω του πανεπιστημίου σου.
- Αλλιώς, μπορείς να ψάξεις για πρακτική άσκηση που προσφέρονται από πολλές εταιρίες. Πολύ πιθανό να είναι ανεβασμένες αυτές οι θέσεις στο site κάθε εταιρίας, συγκεκριμένα στο section “Πρακτική Άσκηση” ή στο “δούλεψε μαζί μας”.
- Εάν ετοιμάζεσαι για κάποιο ακόμη πρόγραμμα κατάρτισης επίλεξε ένα που θα σου προσφέρει και ευκαιρία Πρακτικής Άσκησης. Βρες εδώ τη λίστα με τα προσφερόμενα προγράμματα της IDEA και ενημερώσου αναλυτικά. Σε ένα από αυτά τα προγράμματα Πρακτικής Άσκησης είναι πιθανό να βρεις μια μόνιμη θέση εργασίας ή το λιγότερο να φύγεις με μια πολύ καλή προϋπηρεσία και συστατική επιστολή. Ειδικά η συστατική επιστολή θα λειτουργήσει ως ένα πολύ δυνατό χαρτί για τον επόμενο σου εργοδότη.
Spoiler alert: εάν το θες, έχεις τη δυνατότητα να κάνεις την πρακτική σου άσκηση στο εξωτερικό μέσω Erasmus+ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο σου.
5. Επισκέψου τις Ημέρες Καριέρας.
Κάνε ένα απλό Google search “Ημέρες Καριέρας” και την πόλη στην οποία βρίσκεσαι και είναι πολύ πιθανό να σου εμφανίσει σχετικά events. Αυτά τα career events διοργανώνονται από διάφορους φορείς, ιδρύματα και οργανισμούς (δημόσιους και μη), με σκοπό να σε φέρουν σε επαφή με recruiters και HR experts που είναι έτοιμοι να απαντήσουν και να σε καθοδηγήσουν σε κάθε σου απορία για το επόμενο επαγγελματικό σου βήμα.
Οι “Ημέρες Καριέρας” πραγματοποιούνται τόσο δια ζώσης όσο και online, αναλόγως τον φορέα που τις διοργανώνει. Η προ εγγραφή συνίσταται ώστε να είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσεις τη θέση σου!
Plus tip: Να έχεις το βιογραφικό σου μαζί σου είτε σε στικάκι είτε εκτυπωμένο ή business card (εάν διαθέτεις), ώστε να ανταλλάσσεις γρήγορα και εύκολα στοιχεία επικοινωνίας με τα άτομα που θα γνωρίσεις εκεί. Διαφορετικά, έχε κατά νου ότι πολύ συχνά θα θέλει κάποιος να συνδεθεί μαζί σου μέσω LinkedIn, οπότε φρόντισε να διαθέτεις.
#idea, #προγράμματα κατάρτισης, #άνεργοι, #εργαζόμενοι, #συμβουλευτική_καριέρας, #ατομικό_σχέδιο_δράσης