Γραφιστικά: Κατερίνα Φάκα 

Επιμέλεια: Δώρα Ψωμά 

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων 23-27 Οκτωβρίου. Πολλοί μπορεί να την ακούτε πρώτη φορά, άλλοι ίσως να γνωρίζετε ήδη περί τίνος πρόκειται. Ο εορτασμός αυτής της εβδομάδας καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016 στο πλαίσιο του Νέου Θεματολογίου Δεξιοτήτων για την Ευρώπη (“European Skills Agenda”, διαθέσιμο εδώ). Έκτοτε, η εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων έχει εξελιχθεί σε ένα δυναμικό forum με ενδιαφερόμενους όχι μόνο κατοίκους της Ευρώπης, αλλά ολόκληρου του κόσμου. Ποιος είναι όμως ο βασικός στόχος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Δεξιοτήτων;  

Στόχος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Δεξιοτήτων 

H Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Δεξιοτήτων καθιερώθηκε για να προωθήσει μια σειρά από μεθόδους και πρακτικές που θα βοηθήσουν όλο και περισσότερους ανθρώπους να ανακαλύψουν τα ενδιαφέροντά τους, την κλίση τους και, γιατί όχι, το επάγγελμα που ταιριάζει στα θέλω τους! Μέσα από την απόκτηση νέων δεξιοτήτων ή την αναβάθμισή τους, νέες και νέοι από όλο τον κόσμο, αλλά και άνθρωποι από όλες τις ηλικιακές ομάδες, ανακαλύπτουν καινοτόμους τρόπους και προγράμματα κατάρτισης ώστε να χαράξουν με ασφάλεια την επαγγελματική τους πορεία. Πρόκειται για το λεγόμενο “reskillng” και “upskilling”, την απόκτηση νέων δεξιοτήτων ή την αναβάθμισή τους.  

Skills, όπως λέμε Δεξιότητες: Ποια είναι και πώς τα αποκτούμε! 

Με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Δεξιοτήτων (την οποία δεν θα σας το κρύψουμε, την θεωρούμε και “δική μας εβδομάδα”) η IDEA training, με πάνω από 30 έτη παρουσίας στον χώρο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, παρουσιάζει στο άρθρο αυτό κάποια από τα απαραίτητα skills, δεξιότητες δηλαδή, που θεωρούνται σημαντικά στον χώρο εργασίας και στην ακαδημαϊκή κοινότητα ενώ επιπλέον συμβάλλουν στην προσωπική ανάπτυξη.  

Τα skills διαιρούνται σε δύο γενικές κατηγορίες, στις “σκληρές” δεξιότητες (hard skills) και στις “ήπιες” (soft skills).

Τι εννοούμε όταν λέμε hard & soft skills  

Hard Skills (ή αλλιώς “σκληρές” δεξιότητες) 

Πρόκειται για μετρήσιμα, ακριβή και συχνά τεχνικά ταλέντα που αποκτήθηκαν μέσω της τυπικής εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της εμπειρίας. Είναι συνήθως απλό να αναγνωριστούν και να κριθούν με τη χρήση προκαθορισμένων προτύπων. Κάποια από τα hard skills είναι τα εξής: data analysis, language skills, marketing skills, computer skills κ.ά.  

Για την αναβάθμιση αυτών των δεξιοτήτων η IDEA παρέχει μία σειρά από επιδοτούμενα Προγράμματα Κατάρτισης που μπορείτε να βρείτε εδώ 

 

Soft Skills (ή αλλιώς “ήπιες” δεξιότητες) 

Οι “ήπιες δεξιότητες” είναι οι διαπροσωπικές ικανότητες που έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά, τις σχέσεις και την επικοινωνία. Έχουν αντίκτυπο στην ικανότητα ενός ατόμου να συνεργάζεται με επιτυχία, να διαχειρίζεται συγκρούσεις, να επικοινωνεί με σαφήνεια και να ξεπερνά τα εμπόδια. Κάποια soft skills είναι η ηγεσία, η επικοινωνία, οι διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις, η δημιουργικότητα, η επίλυση προβλημάτων, η αυτογνωσία και η ενσυναίσθηση.  

Μην αγχωθείτε, πολλές από αυτές τις δεξιότητες μπορεί να τις αποκτήσει κανείς μέσα από την παρακολούθηση των προσφερόμενων προγραμμάτων κατάρτισης της IDEA για τα έτη 2023-2024. Η άριστη ψηφιακή γνώση, οι επικοινωνιακές δεξιότητες το team work & το time management είναι κάποιες από τις πιο HOT δεξιότητες που ήδη αλλά και μέσα στα επόμενα χρόνια θα είναι απαραίτητες παντού!  

Πάμε να διαβάσουμε περισσότερα για κάποιες από αυτές;  

 

5 σημαντικά skills για την αγορά εργασίας  

 

Hard Skills #1: Ψηφιακές Δεξιότητες  

Ζούμε στον κόσμο της διαρκώς εξελισσόμενης τεχνολογίας αλλά και της απίστευτα γρήγορης διάδοσης της πληροφορίας. Όπως καταλαβαίνετε, οι Ψηφιακές Δεξιότητες είναι απαραίτητες προκειμένου να ξεχωρίσετε και να διαπρέψετε στο περιβάλλον εργασίας σας. Αναζητήστε Προγράμματα Κατάρτισης σχετικά με digital skills, computer skills ή εξασφαλίστε την γνώση σας στους υπολογιστές με την απόκτηση του Προτύπου Πιστοποίησης Ψηφιακών Δεξιοτήτων.  

Φράση κλειδί: Όχι, δεν είσαι master της Πληροφορικής αν ξέρεις να αλλάζεις τα HDMI καλώδια της ΤV, όπως μας έχουν πείσει οι γονείς/συγγενείς μας. 

Hard Skills #2: Δεξιότητες Marketing   

Μπορεί να μην το έχετε φανταστεί ποτέ, αλλά σχεδόν τα πάντα είναι marketing. Ο τρόπος που θα περιγράψετε κάτι, το πώς θα το παρουσιάσετε, τι χρώμα έχει (αν έχει!), πώς προφέρεται – ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ MARKETING! Η δεξιότητα για όσους αναρωτιέστε, ναι, μπορεί να αποκτηθεί μέσα από την παρακολούθηση Προγραμμάτων Κατάρτισης και δεξιοτήτων. Στο marketing περιλαμβάνεται η στρατηγική σκέψη (πώς θα πετύχετε τον στόχο σας, με ποια μέσα), η κατανόηση του target group σας (σε ποιο κοινό απευθύνεστε;), η διαχείριση του έργου σας, η ικανότητα να αναλύσετε δεδομένα αλλά και πολλά ακόμη.  

Να σας κάψουμε τώρα λίγο; Γνωρίζετε π.χ. τι είναι οι δράσεις SEO/SEM; Το πώς θα διαχειριστεί κανείς τις μηχανές αναζήτησης (που ας μη γελιόμαστε, οι περισσότεροι ξέρουμε τι είναι αλλά λίγοι ξέρουμε πώς λειτουργούν) είναι κομμάτι του marketing και η γνώση του πώς μπορεί να τις χρησιμοποιήσει κανείς προς όφελος της εταιρίας ή του οργανισμού του είναι στις άμεσες προτεραιότητες δεξιοτήτων που προσφέρει ένα πρόγραμμα δεξιοτήτων για marketing!   

Φράση κλειδί: Ναι, ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο  θα αποφασίσετε να παρουσιάσετε τον εαυτό σας, περιέχει marketing skills. 

Soft Skills #1: Επικοινωνιακές Δεξιότητες 

Η ομαλή και η επιτυχημένη πορεία όλων μας στον εργασιακό χώρο εξαρτάται από την αποτελεσματική επικοινωνία, η οποία είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων. Η αποτελεσματική επικοινωνία, ή αλλιώς Επικοινωνιακές Δεξιότητες, ανήκει σε μία κατηγορία ήπιων δεξιοτήτων, η οποία χρειάζεται χρόνο και υπομονή προκειμένου να πει κανείς με βεβαιότητα ότι την διαθέτει, αλλά και να την καλλιεργεί δια βίου.  

Όμως εδώ έχουμε καλά νέα: πλέον υπάρχουν Προγράμματα Κατάρτισης για Επικοινωνιακές Δεξιότητες, μέσα από τα οποία μαθαίνει κανείς την στρατηγική της επικοινωνίας, τη βελτίωση σε γραπτό όσο και προφορικό λόγο, τη συγγραφή ειδικών report, τις παρουσιάσεις και την ομιλία μπροστά σε ακροατήριο, αλλά και πολλά ακόμη.  

 Οι Επικοινωνιακές Δεξιότητες συμβάλλουν στην ομαλή και άριστη πορεία που μπορεί να διανύσει μια εταιρία. Το Ανθρώπινο Δυναμικό κάθε εταιρίας, είναι ο “καθρέφτης” της! Ακόμη και αν επιλέξετε να εργαστείτε σε έναν κλάδο που η επαφή με κοινό δεν είναι απαραίτητη, ο τρόπος που θα επικοινωνήσετε με συναδέλφους και συνεργάτες εντός αλλά και εκτός εταιρίας ενέχει Communication Skills, χωρίς πάντα να το συνειδητοποιείτε! 

Fun fact: Αν επιλέξει κανείς να παρακολουθήσει κάποιο Πρόγραμμα Επικοινωνίας, θα πάρει μια καλή γεύση εκμάθησης και των δύο προηγούμενων hard skills που αναφέραμε (ψηφιακές & marketing δεξιότητες). Εξάλλου μην ξεχνιόμαστε, όλα συνδέονται μεταξύ τους!  

Φράση κλειδί: Be who you are! (αρκεί να μην δημιουργείς αναστάτωση) 

Soft Skills #2: Team Work  

Στην IDEA στηρίζουμε ενεργά ότι το βέλτιστο αποτέλεσμα προέρχεται μέσα από ομαδική δουλειά και όχι από ένα μόνο άτομο. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση ισχύει και το ακριβώς αντίστροφο. Ένα κακό αποτέλεσμα είναι εξίσου ευθύνη μιας ομάδας ανθρώπων.  

Το να μπορέσετε να συνεργαστείτε με πολλά και διαφορετικά άτομα είναι μια δεξιότητα που θα σας προσφέρει δημιουργικότητα και αποτελεσματικότητα. Εξάλλου, αυτό είναι κάτι που μας το μαθαίνουν από το σχολείο (λέτε ψέματα αν πείτε ότι το ακούτε πρώτη φορά!). Μέσα στο team work εντάσσεται η ανάληψη ευθύνης, η ειλικρίνεια, η συνεργασία αλλά και η προσοχή. Προκειμένου να πει κανείς ότι έχει αναπτυγμένα team work skills πρέπει να εργαστεί σε κάποιο project το οποίο χρήζει συνεργασίας και υπευθυνότητας. Ωστόσο, οι αρμοδιότητες και οι στόχοι του καθενός και της καθεμίας μέσα από εκάστοτε project καλό θα ήταν να ορίζονται εξαρχής. Μην φοβάστε να είστε ειλικρινείς, ούτε να ξεκαθαρίσετε τις θέσεις σας. Μιλήστε με συναδέλφους, ανταλλάξτε απόψεις, διαφωνήστε.  

Φράση κλειδί: Ένας για όλους και όλοι για έναν!  

Soft Skills #3: Time Management 

Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά, είναι πολύ πιθανό όπου και αν αποφασίσετε να εργαστείτε να μην κάνετε μόνο ένα πράγμα. Τι εννοούμε; Ότι μπορεί ενώ τα έχετε όλα προγραμματισμένα, ξαφνικά να προκύψει να κάνετε κάτι άλλο, ή έπειτα από ενστάσεις να χρειαστεί να διορθώσετε κάτι παρελθοντικό. Αλλά ακόμη και αυτό να μην συμβεί (σας το ευχόμαστε), δεν είναι καθόλου απίθανο να σας ανατεθούν πολλά projects μαζί. Don’t panic! Εδώ κολλάει και το Time Management που βάλαμε στον τίτλο για αυτή τη δεξιότητα.  

Κάθε μέρα, πριν ξεκινήσει το ωράριο σας θέστε τις προτεραιότητες της ημέρας. “Τι πρέπει να τελειώσω οπωσδήποτε σήμερα”, “Πόσες μέρες ακόμη μου μένουν για να τελειώσω αυτό το task?”. Μην φοβηθείτε να πείτε “όχι σε καθήκοντα που δεν προλαβαίνετε, εφόσον το συνεννοηθείτε με τα υπόλοιπα υπεύθυνα άτομα. Το να γνωρίζουμε τα όρια μας είναι μεγάλο plus, όχι τεμπελιά. Βάλτε deadlines στα καθήκοντα σας, κινηθείτε όμως ρεαλιστικά. Ξέρουμε ότι θέλετε να ξεχωρίσετε και πολλές φορές ίσως  νιώσετε πως μπορείτε να τα κάνετε όλα μονομιάς. Όμως σκοπός του time management είναι να βάλει ένα stop σε όλα αυτά που προσπαθείτε να προλάβετε, ενώ τελικά χρειάζεστε παραπάνω χρόνο να τα ολοκληρώσετε. You ’ve got this!  

Φράση κλειδί: Ορίστε, και τέσσερα projects τελείωσες μέσα σε μία εβδομάδα, και έξω βγήκες και “μπράβο” πήρες, είχες πρόγραμμα!  

Η IDEA σας δίνει τη λύση για την απόκτηση Δεξιοτήτων! 

Διαβάζετε όλα τα παραπάνω και σας πέρασε από το μυαλό “Καλά όλα αυτά, αλλά πώς τα αποκτώ ως ενήλικας πια;”. Σωστή ερώτηση, αλλά έχουμε την απάντηση. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε όλη την Ευρώπη, Επιδοτούμενα Προγράμματα επαγγελματικών δεξιοτήτων και Επαγγελματικής Κατάρτισης. Υπάρχει ποικιλία σε αυτά, οπότε είναι σχεδόν βέβαιο πως θα εντοπίσετε αυτό που θέλετε και σας ταιριάζει.   

Θέλετε να μπείτε τώρα στον χώρο εργασίας, αλλά νιώθετε πως δεν έχετε τις απαραίτητες δεξιότητες;  

Τις έχετε, αλλά θέλετε να τις εμπλουτίσετε; 

Είστε στο κατάλληλο μέρος. Η IDEA training κάνει ακριβώς αυτό! Προσφέρει Επιδοτούμενα Προγράμματα* μέσα από τα οποία μπορείτε να εξασκήσετε τα skills σας, να αποκτήσετε νέα και γιατί όχι, να ανακαλύψετε ένα νέο ενδιαφέρον ως ενήλικας! Είτε εργάζεστε αυτή τη στιγμή είτε όχι, μείνετε συντονισμένοι για Προγράμματα Κατάρτισης που τρέχουν ή θα τρέξουν στο άμεσο μέλλον και πιστέψτε μας, δεν θα θέλατε να είστε εκτός.  

 

Αν σας κινήσαμε έστω και λίγο το ενδιαφέρον για τη σημασία των δεξιοτήτων και της κατάρτισης μέσα από αυτό το άρθρο, ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram & LinkedIn    προκειμένου να είστε up to date για κάθε νέο προσφερόμενο πρόγραμμα που ταιριάζει στα θέλω σας.  

Εναλλακτικά, δείτε τα Προγράμματα Κατάρτισης που τρέχουν τώρα στην IDEA: 

Voucher Ανέργων “GREEN & DIGITAL SKILLS 

Πρόγραμμα Πτυχιούχων Ανέργων οικονομικής κατεύθυνσης έως 29 ετών 

Πρόγραμμα Διπλωματούχων/Πτυχιούχων ανέργων μηχανικών έως 29 ετών  

 

Για να δείτε τους όρους αλλά και τις πληροφορίες του κάθε προγράμματος, μπείτε στο https://www.ideatraining.gr/programmata-katartisis-anergon/ 

*ισχύουν όροι και προϋποθέσεις