Κείμενο: Γρηγορία Σιμούλη, Μαρία Φιλικίδου, Δήμητρα Δόλλα, Μιχάλης Λαμπριανίδης, Ελένη Πατλάκα, Τηλέμαχος Κοτρώνης 

Φωτογραφίες: Κατερίνα Φάκα 

Επιμέλεια: Γρηγορία Σιμούλη & Δώρα Ψωμά 

Η Πρακτική Άσκηση αποτελεί αναμφίβολα μια από τις καλύτερες επιλογές που έχουμε να προτείνουμε σε κάθε άτομο που ξεκινά τώρα την καριέρα του. Πρόκειται για μία πρώτης τάξεως ευκαιρία κατά την οποία αποκτούμε νέες δεξιότητες, επαγγελματική εμπειρία αλλά και networking. 

Τι εννοούμε όμως όταν λέμε “πρακτική άσκηση”; Με πολύ απλά λόγια, Πρακτική Άσκηση είναι μία εκπαιδευτική και εργασιακή εμπειρία κατά την οποία θεωρία και πράξη συναντιούνται μέσα από ένα δομημένο πρόγραμμα κατάρτισης. Κάθε ένας και κάθε μία από εμάς μπορεί να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης μέσω του Πανεπιστημίου ή και της ΔΥΠΑ και έτσι να έχει την ευκαιρία να ενταχθεί ομαλά στον εργασιακό χώρο, να λαμβάνει εκπαιδευτικό επίδομα και να εποπτεύεται από έναν οργανισμό ή μια εταιρία. Ιδανικά πρόκειται για εταιρία που την επιλέξαμε αλλά και μας επέλεξε μέσα από διαδικασίες συνέντευξης.  

Το πού θα κάνει κανείς την πρακτική του εξαρτάται άμεσα από το αντικείμενο που σπουδάζει/σπούδασε. Συγκεκριμένα, αυτό μπορεί να αφορά την πρακτική από μία ιδιωτική εταιρία μέχρι έναν οργανισμό ή μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση, χώρους στους οποίους αποκτά εξειδικευμένη κατάρτιση και καλλιεργεί νέες δεξιότητες, τόσο ήπιες όσο και τις λεγόμενες “σκληρές”. 

Όμως εμείς δεν θα επικεντρωθούμε τόσο στη θεωρητική και γενική σημασία μιας πρακτικής, αλλά στην εμπειρία όλων εμάς που αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε την Πρακτική μας Άσκηση στην IDEA training. Ας διαβάσουμε λοιπόν τι λένε οι νέοι τελειόφοιτοι σήμερα για την Πρακτική τους Άσκηση στην IDEA training! 

Γρηγορία Σιμούλη 

Τελειόφοιτη Tμήματος Δημοσιογραφίας & Μέσων Επικοινωνίας  

Η Πρακτική μου στην IDEA ήταν σίγουρα η πιο ευχάριστη και δημιουργική πρώτη επαγγελματική εμπειρία που θα μπορούσα να αποκτήσω στα 22 μου. Ο ρόλος μου είχε να κάνει με την υποστήριξη του Τμήματος της Επικοινωνίας και των Social Media.  

Ειδικότερα, στην IDEA έμαθα πώς στήνεται από την αρχή μια διαφημιστική καμπάνια για Προγράμματα Κατάρτισης. Με τη βοήθεια της ομάδας μου αλλά και εξωτερικών συνεργατών δούλεψα για το στήσιμο της καμπάνιας σε επίπεδο Digital Marketing, ενώ έμαθα και τεχνικές παρακολούθησης της επιτυχίας του διαφημιστικού μηνύματος. Παράλληλα, εξοικειώθηκα με την χρήση του Canva καθώς ήταν ένα απαραίτητο εργαλείο για την υλοποίηση πολλών Project που χρειάστηκε να καλύψω κατά τη διάρκεια της πρακτικής μου στην IDEA.  Δημιούργησα social media content και κυρίως για το Instagram της IDEA ideatraining_ αλλά έγραψα και αρκετά άρθρα για το IDEA BLOG, διόρθωσα κείμενα για το website και παρήγαγα καινούργια όπου χρειάστηκε.  

Μέσω αυτής μου της εμπειρίας νιώθω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τα Communication & Organization skills μου, εφόσον ήταν πολύ σημαντικό να κρατάμε πάντα ένα πρόγραμμα και να ακολουθούμε μια συγκεκριμένη ροή posts αλλά και επικοινωνίας με τους εξωτερικούς συνεργάτες.  

Αυτό όμως που θεωρώ εγώ το πιο σημαντικό στοιχείο μιας Πρακτικής Άσκησης είναι τα άτομα που θα συναντήσεις όταν πας εκεί. Μία μέρα πριν ξεκινήσει η Πρακτική μου στην IDEA δεν με άγχωνε η δουλειά, εξάλλου αυτό είναι κάτι που αργά ή γρήγορα θα το μάθει κανείς όπου και αν κάνει πρακτική. Αυτό που με άγχωνε είναι τι ανθρώπους θα συναντήσω όταν πάω εκεί, πώς θα είναι το κλίμα για όσο είμαι εκεί. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρώ πως η IDEA ήταν η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσα να κάνω. Το υπόλοιπο ανθρώπινο δυναμικό της IDEA με υποδέχτηκε με ένα μεγάλο χαμόγελο και όλοι έτοιμοι και πρόθυμοι να με καθοδηγήσουν και να μου λύσουν κάθε απορία που θα μπορούσα να έχω.

Μαρία Φιλικίδου  

Τελειόφοιτη Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών 

Κατά τη διάρκεια της  πρακτικής μου άσκησης στον όμιλο εταιρειών IDS Consulting-IDEA Training, είχα την ευκαιρία να αναπτύξω πολλές δεξιότητες στο αντικείμενο του Project Management αλλά και να εντρυφήσω στη λειτουργία μιας εταιρίας συμβουλευτικών υπηρεσιών.  

Ιδιαίτερα εστίασα στην οργάνωση και διαχείριση συγχρηματοδοτούμενων έργων. Ελέγχοντας τα timesheets, η διαδικασία αυτή μου προσέφερε εξοικείωση με λογισμικό διαχείρισης δεδομένων το οποία χρησιμοποίησα και για data processing. Γνωρίζοντας τη λειτουργία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από τις πανεπιστημιακές σπουδές μου, συμμετείχα με επιτυχία στη μελέτη και δημιουργία παρουσιάσεων πάνω σε θέματα Συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της Ε.Ε., αλλά και στον σχεδιασμό των activities για προγράμματα κατάρτισης και κινητικότητας όπως το Horizon και συγκεκριμένα το CREDIT VIBES. Η συμμετοχή αυτή βελτίωσε τις δεξιότητές μου στην επικοινωνία, την ομαδική συνεργασία και την ανάπτυξη κριτικής  σκέψης, ενώ ταυτόχρονα βελτίωσα και τις ψηφιακές μου δεξιότητες 

Συνοψίζοντας, είχα μια πλούσια εμπειρία στον τομέα του Project Management και των σχετικών δεξιοτήτων. Οι ευκαιρίες που μου δόθηκαν, μου πρόσφεραν τη δυνατότητα να αναπτύξω τον εαυτό μου και να βελτιώσω τις ικανότητές μου, ενισχύοντας τις επαγγελματικές προοπτικές μου. 

Δήμητρα Δόλλα 

Τελειόφοιτη Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών 

Ειδίκευση Οικονομικά και Διεθνείς Επιχειρήσεις 

Για την ολοκλήρωση των σπουδών μου σημαντικό κομμάτι για εμένα αποτελεί η πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης, παρόλο που στο τμήμα όπου φοιτώ είναι προαιρετική για τη λήψη πτυχίου. Επέλεξα να κάνω την πρακτική άσκηση του εαρινού εξαμήνου καλύπτοντας τη θέση EU Project Researcher στο τμήμα Επικοινωνίας – Έρευνας & Ανάπτυξης της IDEA training με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

 Το ενδιαφέρον μου για την οργάνωση, τη διοίκηση αλλά και την έρευνα με οδήγησε στη σωστή επιλογή της θέσης, καθώς με την καθοδήγηση από την επόπτριά μας, Δώρα Ψωμά μου δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξω καινούριες δεξιότητες αλλά και να αποκτήσω νέες γνώσεις και εμπειρίες. 

Ο ρόλος μου στην IDEA training ξεκίνησε αρχικά με τη διόρθωση και επιμέλεια κειμένων στα Ελληνικά και Αγγλικά που αφορούσε το webcontent της εταιρείας και κυρίως τα Προγράμματα Κατάρτισης και τους σχετικούς Οδηγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης μέσα από το ακαδημαϊκό μου υπόβαθρο σχετικά με τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετείχα στην έρευνα και αρχειοθέτηση EU documents σχετικών με την Ευρωπαϊκή Πολιτική για την Εκπαίδευση και την Κατάρτιση. 

Η πρακτική μου στην IDEA μεταξύ άλλων αφορούσε την προετοιμασία παρουσιάσεων ευρωπαϊκών προγραμμάτων κινητικότητας και κατάρτισης. Πιο συγκεκριμένα  συμμετείχα  σε διεθνή thematic workshops & meetings, και ειδικά στο Horizon Project CREDIT Vibes. Μέσα από αυτήν την εμπειρία καλλιέργησα περισσότερο τη διαπολιτισμική  ευαισθητοποίηση. Ήρθα σε επαφή με ερευνητές και ερευνήτριες από χώρες όπως η Σλοβενία και η Σερβία, οι οποίοι με προθυμία μοιράστηκαν τις γνώσεις τους αλλά και έδειξαν ενδιαφέρον να μάθουν και εκείνοι από εμάς.  

Από όλη μου την τρίμηνη αυτή εμπειρία, νιώθω ότι βελτίωσα τα skills μου σε πολλά επίπεδα αλλά κυρίως στο time management, presentation, teamwork. 

Μιχάλης Λαμπριανίδης  

Τελειόφοιτος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών 

Ως φοιτητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών (ΠΑΜΑΚ), επέλεξα να κάνω  πρακτική άσκηση στον όμιλο εταιριών IDS Consulting-IDEA training, όπου ανέλαβα τον ρόλο του“Junior Project Manager”, σχετικά με ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

H συγκεκριμένη θέση πρακτικής άσκησης, με επόπτρια την κα. Ευτυχία Στεργίου, ήταν ευθυγραμμισμένη με το αντικείμενο των σπουδών μου, προκειμένου να αποκτήσω σχετική εμπειρία. Χαρακτηριστικά, συνέβαλα σε ένα Horizon πρόγραμμα κινητικότητας και κατάρτισης με τίτλο CREDIT Vibes. Ειδικότερα, μελέτησα επιστημονικά άρθρα τα οποία αφορούσαν το Project Management και το Agile Project Management Approach.

Η έρευνα μου αποσκοπούσε στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για το συγκεκριμένο event, το οποίο αργότερα διενεργήθηκε με τη βοήθεια μου. Το πρόγραμμα είχε συμμετοχή από τη Σερβία, τη Σλοβενία και την Ελλάδα. 

Επιπλέον, παρακολούθησα και συμμετείχα στη διαδικασία συγγραφής και υποβολής προτάσεων της IDS προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό τη χορήγηση χρηματοδότησης για Ευρωπαϊκά Προγράμματα (π.χ. Erasmus+, CERV). Άξιζει να αναφέρω ότι στη διαδικασία αυτή με βοήθησε η γνώση της δομής και λειτουργίας της Ένωσης, όπως την είχα διδαχτεί στη σχολή μου. 

Τέλος, μέσα από τέτοιες δραστηριότητες, κατόρθωσα να βελτιώσω το time management για την υλοποίηση ενός project, τα presentation skills μου, καθώς και τις επικοινωνιακές μου δεξιότητες, ειδικότερα σε ξένες γλώσσες. 

Ελένη Πατλάκα  

Τελειόφοιτη τμ. Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών  

Κατεύθυνση: Πολιτικές, Κοινωνικές και Πολιτισμικές Σπουδές 

Στο πλαίσιο της πρακτικής μου άσκησης στον όμιλο εταιριών IDS Consulting και IDEA training ως Junior Project Manager ανέλαβα μία σειρά από αρμοδιότητες για τη διαχείριση και υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων. Υπό την καθοδήγηση των συναδέλφων, μου ανατέθηκαν οι πρώτες μου αρμοδιότητες, σε ένα δομημένο και οργανωμένο εργασιακό περιβάλλον. 

Συγκεκριμένα, υπό την επίβλεψη της Project Manager της IDS Consulting, Μαρίας Παπαδοπούλου, συνέβαλα στη συγγραφή Οδηγού Καλών Πρακτικών για τη δομή του έργου Social Plate. Το τμήμα του έργου που κλήθηκα να υλοποιήσω συμπεριλάμβανε: τη βιβλιογραφική μελέτη πάνω σε ζητήματα μείωσης και αποτροπής της σπατάλης τροφίμων (Food Waste) & Περιβαλλοντική Πολιτική (Environmental Policy), την εξοικείωση με τον φορέα προς διερεύνηση και τον τρόπο λειτουργίας του, τον σχεδιασμό και εκπόνηση εστιασμένων συζητήσεων -ατομικών και ομαδικών- και τέλος, την απομαγνητοφώνηση και σύνταξη αναφοράς σχετικά με τη λειτουργία του (παρελθόν, παρόν, μέλλον, προβλήματα, εξέλιξη, νέες προκλήσεις κ.ο.κ.). Χάρη στα παραπάνω εμβάθυνα τα skills μου σε organization, writing και critical thinking.

Επιπλέον, τα digital skills μου ενισχύθηκαν μέσω της ανάλυσης δεδομένων με τη χρήση Pivot Tables, καθώς και μέσω της δημιουργίας και ανάρτησης περιεχομένου στη σελίδα της IDS consulting στο LinkedIn. Τέλος, ασχολήθηκα με την επιμέλεια κειμένων, την επισκόπηση υλικού για τη σύνταξη εργαλείων συμβουλευτικής και την αποδελτίωση δεδομένων για χρηματοδοτούμενα προγράμματα, τα οποία συνέβαλαν στη βελτίωση του attention to details skill. 

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη διότι καθόλη τη διάρκεια της πρακτικής απέκτησα time management, teamwork & strong work ethics skills 

Tηλέμαχος Κοτρώνης 

Τελειόφοιτος τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών 

Κατεύθυνση: Πολιτικές, Κοινωνικές και Πολιτισμικές Σπουδές 

 

Μετά την ολοκλήρωση του 4ου έτους στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών ακολούθησε η θερινή πρακτική άσκηση, που προβλέπεται για τους τελειόφοιτους. Θα ήθελα να τονίσω ότι, στο τμήμα όπου φοιτώ, η πρακτική άσκηση είναι προαιρετική και δεν επηρεάζει με οποιοδήποτε τρόπο την απόκτηση πτυχίου ή τον βαθμό. Έτσι, ξεπέρασα την μάλλον απροσδόκητη προοπτική ενός καλοκαιριού στην πόλη (με ό, τι αυτό συνεπάγεται) και αποφάσισα να κάνω αίτηση για πρακτική άσκηση, κρίνοντας ότι μια τέτοια επιλογή θα με εφοδιάσει με εργασιακή εμπειρία και χειροπιαστή γνώση πάνω στο αντικείμενο των σπουδών μου.   

Ανάμεσα στις θέσεις που προσφέρονταν για πρακτική άσκηση στην ιστοσελίδα Career Services του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διέκρινα τον τίτλο EU Project Manager στην IDEA Training. Αν και αρχικά αγχωμένος για την επιλογή μου, αυτή εν τέλει με δικαίωσε. Στην IDEA συνάντησα ένα ζεστό και φιλόξενο κλίμα, με συνεργάτες πρόθυμους να με εντάξουν ομαλά στο εργασιακό περιβάλλον και έτοιμους να με βοηθήσουν να αναπτύξω διάφορα skills (τόσο hard όσο και soft), απαραίτητα για την αγορά εργασίας.  

Συγκεκριμένα, κατά την πρακτική μου άσκηση στην IDEA, ανέπτυξα writing & editing skills καθώς ασχολήθηκα με την επεξεργασία του περιεχομένου της ιστοσελίδας όσον αφορά τα Προγράμματα Κατάρτισης. Ταυτόχρονα, είχα την ευκαιρία να βελτιώσω τις δεξιότητές μου στην έρευνα, μελετώντας τον θεσμό της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Μέσα από τη συμβολή μου στην έρευνα και τη μελέτη επιστημονικών άρθρων και ειδικών εκθέσεων για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.  

Όμως, η πιο σημαντική για μένα εμπειρία υπήρξε αναμφίβολα η συμμετοχή μου στο διαβαλκανικό πρόγραμμα κινητικότητας και έρευνας CREDIT Vibes. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Horizon, στα πλαίσια του οποίου με τους συναδέλφους μου προετοιμάσαμε την παρουσίαση για το σεμινάριο που υλοποίησε η IDEA στην αγγλική γλώσσα. Μέσα από αυτή την ευκαιρία ενίσχυσα τα presentation και teamwork skills μου. Ακόμα σημαντικότερο θεωρώ ωστόσο, το γεγονός ότι -συναναστρεφόμενος με ερευνητές και ερευνήτριες από ινστιτούτα των Βαλκανίων- είχα τη δυνατότητα να αναπτύξω επικοινωνιακά και γλωσσικά skills. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν ερευνητές από τη Σερβία και τη Σλοβενία, προσφέροντάς μου μια εμπειρία άμεσα συνυφασμένη με το αντικείμενο των σπουδών μου.  

Αυτό που θα θυμάμαι πάντα από την εμπειρία της Πρακτικής μου Άσκησης στην IDEA είναι ότι ένα διεθνοποιημένο και εξωστρεφές περιβάλλον εργασίας μπορεί να εμπνεύσει κάθε νέο άνθρωπο για το επόμενο επαγγελματικό του βήμα. 

Μέσω της IDEA training εμείς οι νέοι είχαμε την ευκαιρία να διακρίνουμε και να αναπτύξουμε τις επαγγελματικές μας δεξιότητες, έχοντας δίπλα μας άτομα ικανά και πρόθυμα να μας καθοδηγήσουν σε αυτή την πολύ σημαντική πρώτη επαφή με το αντικείμενο σπουδών μας. Η ένταξη πρακτικής άσκησης σε όλο και περισσότερους οργανισμούς και εταιρίες καθίσταται πολύ σημαντική. Τόσο οι νέοι, όσο και η εταιρία μαθαίνουν ο ένας απο τον άλλον και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω απο εντυπωσιακό.  

 

Ευχαριστούμε όλους τους υπέροχους ανθρώπους που γνωρίσαμε στην IDEA 

Εις το επανιδείν!