
Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναδιαμορφώνει το τοπίο της δουλειάς των μηχανικών. Οι νέες τεχνολογίες δεν αλλάζουν μόνο τον τρόπο που σχεδιάζονται και υλοποιούνται τα έργα, αλλά επηρεάζουν καθοριστικά και το είδος των δεξιοτήτων που απαιτούνται από τους σημερινούς και αυριανούς επαγγελματίες. Στα πανεπιστήμια, τα εργαλεία προσομοίωσης, το BIM (Building Information Modeling) και η ανάλυση δεδομένων με ΑΙ μετατρέπουν τη μάθηση σε δυναμική εμπειρία.
Στο μεταβαλλόμενο αυτό τοπίο, κάθε νέα μηχανικός και κάθε νέος μηχανικός καλείται να αποκτήσει όχι μόνο τεχνική επάρκεια, αλλά και ψηφιακή και περιβαλλοντική συνείδηση, δεξιότητες καινοτομίας και ικανότητα διαχείρισης σύνθετων έργων σε ένα μετα-COVID εργασιακό περιβάλλον, όπου όλες και όλοι είμαστε διαρκώς συνδεδεμένοι.
Η μετάβαση προς μια πράσινη και ψηφιακή οικονομία, όπως προωθείται από τις σύγχρονες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την Ψηφιακή Ατζέντα έχει πάψει να αποτελεί θεωρητικό στόχο και μετατρέπεται σε καθημερινή επαγγελματική πραγματικότητα.
Για τους μηχανικούς, αυτό σημαίνει την ανάγκη εξοικείωσης με νέες τεχνολογίες που ανατρέπουν τον παραδοσιακό τρόπο υλοποίησης και παρακολούθησης έργων. Η συλλογή και ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, η απομακρυσμένη εποπτεία, η αξιοποίηση ψηφιακών αναπαραστάσεων έργων, καθώς και η ενσωμάτωση έξυπνων συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων με τεχνητή νοημοσύνη, διαμορφώνουν ένα νέο λειτουργικό πλαίσιο.
Οι σύγχρονοι μηχανικοί καλούνται πλέον να λειτουργούν σε ένα σύνθετο περιβάλλον, όπου η τεχνική κατάρτιση συνδυάζεται με την ψηφιακή επάρκεια και την ικανότητα ερμηνείας και αξιοποίησης των τεχνολογικών εξελίξεων.
Η ικανότητα κατανόησης και αξιοποίησης δεδομένων καθίσταται πλέον θεμελιώδης δεξιότητα για κάθε μηχανικό. Σε ένα περιβάλλον όπου οι αποφάσεις βασίζονται όλο και περισσότερο στην ανάλυση πληροφορίας, η εφαρμογή της τεχνολογίας καλύπτει κρίσιμες φάσεις ενός έργου, όπως:
- Η προσομοίωση και ο σχεδιασμός υποδομών με στόχο την πρόβλεψη συμπεριφορών και την ελαχιστοποίηση αστοχιών,
- Η εκτίμηση και διαχείριση κινδύνων, ιδίως σε έργα υψηλής πολυπλοκότητας ή περιβαλλοντικής ευαισθησίας,
- Η παρακολούθηση και βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης, σε συνδυασμό με στόχους βιωσιμότητας,
- Η ανάλυση κόστους-οφέλους για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και την εξοικονόμηση πόρων.
Οι μηχανικοί δεν αρκεί πλέον να γνωρίζουν τον τρόπο υλοποίησης ενός έργου, αλλά να μπορούν να εξάγουν συμπεράσματα από δεδομένα, να εντοπίζουν ευκαιρίες βελτίωσης και να υποστηρίζουν τη λήψη αποφάσεων με τεκμηρίωση και ακρίβεια, γεγονός που επιβεβαιώνεται από όλα τα διαθέσιμα δεδομένα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Cedefop, οι ερευνητές και μηχανικοί στην ΕΕ ανέρχονται σε πάνω από 7 εκατομμύρια, ενώ ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης στον κλάδο έφτασε το 33% την τελευταία δεκαετία.
Η πρόβλεψη για τα επόμενα χρόνια δείχνει επιπλέον αύξηση 23% έως το 2035, ενισχύοντας την ανάγκη για κατάρτιση σε δεξιότητες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η προσομοίωση, η διαχείριση έργων και η βιώσιμη σχεδίαση.
Σε αυτή τη συγκυρία, ο εκπαιδευτικός και συμβουλευτικός οργανισμός IDEA ως ανάδοχος φορέας υλοποίησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Κατάρτισης 390 ωρών για ανέργους μηχανικούς έως 29 ετών.
Το Πρόγραμμα Κατάρτισης συνδυάζει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, συμβουλευτική υποστήριξη και επίσημη πιστοποίηση προσόντων. Η δομή του καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις του τεχνικού κλάδου:
- Ενεργειακή αποδοτικότητα: τεχνικές και τεχνολογίες για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε υποδομές και έργα,
- Ψηφιακά εργαλεία: εφαρμογές BIM, εργαλεία παρακολούθησης έργων, συστήματα ανάλυσης δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης,
- Κανονιστικό πλαίσιο έργων: εναρμόνιση με ευρωπαϊκές και εθνικές προδιαγραφές, νομικές υποχρεώσεις και πρότυπα,
- Υγεία και ασφάλεια: πρόληψη κινδύνων, διαχείριση συμβάντων και συμμόρφωση με κανόνες προστασίας στο χώρο εργασίας,
- Διαχείριση τεχνικών έργων και προϋπολογισμών: οργάνωση έργων, χρονοπρογραμματισμός, παρακολούθηση κόστους και αποδοτικότερη χρήση πόρων.
Η προστιθέμενη αξία του εκπαιδευτικού και συμβουλευτικού οργανισμού IDEA, είναι η δυνατότητα προσαρμογής στις ανάγκες της εποχής. Δεν περιορίζεται στην παροχή γνώσεων, αλλά διαμορφώνει επαγγελματίες που μπορούν να ανταποκριθούν σε μια αγορά που μεταβάλλεται ραγδαία.
Πηγές
Cedefop. (2023). Researchers and engineers: Skills, opportunities and challenges (2023 update). Ανακτήθηκε από: https://www.cedefop.europa.eu/en/data-insights/researchers-and-engineers-skills-opportunities-and-challenges-2023-update
Engineers for Europe. (2024). E4E Skills Strategy. Ανακτήθηκε από: https://engineers4europe.eu/sites/default/files/2024-09/E4E%20Skills%20Strategy_0.pdf
European Commission. (2020). European Skills Agenda for sustainable competitiveness, social fairness and resilience. Ανακτήθηκε από: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1223
European Commission. (n.d.). ESCO: European Skills, Competences, Qualifications and Occupations. Ανακτήθηκε από: https://ec.europa.eu/esco
European Commission. (n.d.). European Green Deal. Ανακτήθηκε από: https://climate.ec.europa.eu/eu-action/european-green-deal_en
European Commission. (n.d.). Digital Europe Programme. Ανακτήθηκε από: https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/activities/digital-programme
IDEA Κέντρο Δια Βίου Μάθησης. (2024). Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για ανέργους πτυχιούχους στους δυναμικούς τομείς της οικονομίας. Ανακτήθηκε από: https://www.ideatraining.gr/olokliromenes-paremvaseis-anergon-ptyxiouxon-enisxisi-gnoseon-ptyxiouxon-dynamikous-tomeis-anergoi-eos29/