Γραφιστικά: Κώστας Τουμπόγλου

Με αφορμή την ανακοίνωση της IDEA τον Ιανουάριο του 2024 για προσφορά θέσης εργασίας, θεώρησα πολύ ενδιαφέρον να είμαι παρούσα στη διαδικασία του recruiting μαζί με όλη την ομάδα HR, προκειμένου να δω και να ακούσω πώς εξελίσσεται μια τέτοια διαδικασία, από την πλευρά τόσο του ατόμου που έκανε την αίτηση, όσο και από την πλευρά της ίδιας της εταιρίας.

Το άρθρο αυτό ήθελα να το γράψω πολύ καιρό, ωστόσο περίμενα την κατάλληλη στιγμή. Νέα χρονιά, νέοι στόχοι και πολλές ακόμη κλισέ φράσεις που μπορεί να έχεις ακούσει ανά τα χρόνια. Τι γίνεται όμως με τα άτομα που θέλουν όντως να αλλάξουν εργασία και δεν ξέρουν κάποια σημαντικά βήματα; Ή, τι γίνεται στη περίπτωση που ένα άτομο δεν έχει περάσει ποτέ από διαδικασία συνέντευξης;

Ως μέλος της ομάδας HR της IDEA και μέσα από την εμπειρία που απέκτησα κατά τη διαδικασία του recruiting πριν από λίγες ημέρες αλλά και μετά από μια μικρή έρευνα, παραθέτω στο άρθρο αυτό κάποια πολύ σημαντικά tips που ελπίζω να φανούν χρήσιμα στην επόμενη σου συνέντευξη!

Tip #1 Κάνε την έρευνα σου για την εταιρία, τη θέση και την ομάδα HR

Είτε ψάχνεις εργασία είτε όχι, πλέον στα Social Media είναι πολύ σύνηθες να σου εμφανίζονται ανοιχτές θέσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους και από πολλές εταιρίες. Όμως, πριν πατήσεις τελικά “Αποστολή” με το CV σου μέσα, βεβαιώσου πως ξέρεις σε ποια εταιρία κάνεις αίτηση. Θα είναι μεγάλο plus για την ομάδα HR να ξέρει ότι μιλάει με ένα άτομο το οποίο έχει κάνει έρευνα για την εταιρία και δεν πάτησε απλώς τυχαία σε αυτήν.

Εδώ θα βρεις πιο συνοπτικά όλα αυτά που θα ήταν καλό να ψάξεις πριν κάνεις αίτηση για μια θέση:

  • Τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που παρέχει η εταιρία
  • Τα τμήματα της εταιρίας
  • Την ιστορία και την εταιρική της κουλτούρα
  • Την ομάδα που απαρτίζει το HR (εφόσον έχει)
  • Κάποιο πρόσφατο επίτευγμα ή διάκριση της εταιρίας
  • Το job description της θέσης, τα tasks που περιλαμβάνει αλλά και τα απαραίτητα προσόντα ώστε να έχεις μια γερή βάση για τη συνέντευξη

Αν αναρωτιέσαι πού μπορείς να τα βρεις όλα αυτά, η απάντηση είναι: ψάξε στην επίσημη ιστοσελίδα τους και το blog τους, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους (κυρίως το LinkedIn)!

Όσο συνεντευξιάζεσαι, θα πρέπει η ομάδα του HR να νιώθει ότι έχεις κάνει το “διάβασμα” σου και ότι έχεις ενημερωθεί για οτιδήποτε είναι διαθέσιμο online.

Γι’ αυτό: κάνε την έρευνά σου, αλλά θέσε και όρια, βάλε κάποια standards και περιόρισε τον κύκλο εταιριών που θα ήθελες να εργαστείς και οπωσδήποτε διάβασε και μάθε για αυτές.

Tip #2 Κάνε ερωτήσεις την ώρα της συνέντευξης

Ο μύθος ότι στη διαδικασία του recruiting μόνο ο υποψήφιος απαντά σε ερωτήσεις πρέπει να λήξει κάπου εδώ. Είναι η τέλεια ευκαιρία να ρωτήσεις πράγματα για την εταιρία και τον τρόπο λειτουργίας της. Όχι, δεν κουράζεις! Ρώτα, κάνε διάλογο, άκου, ξαναρώτα.

Θα μπορούσες για παράδειγμα να ρωτήσεις:

–  πώς είναι μια τυπική ημέρα στο γραφείο;

–  ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας της εταιρίας και ποιο της συγκεκριμένης θέσης;

– ποιος είναι ο τρόπος επικοινωνίας εσωτερικά;

– ποια tools και τι εξοπλισμό θα χρησιμοποιεί η ομάδα στην οποία θα ενταχθείς;

– ποια είναι τα πρώτα καθήκοντα που θα σου ανατεθούν;

Πίστεψε με, ένα υποψήφιο άτομο το οποίο κάνει ερωτήσεις και δείχνει να μην έκανε τυχαία αίτηση σε θέση εργασίας, λαμβάνει αυτόματα πόντους!

Στο κομμάτι της αμοιβής, η οποία προφανώς και σε ενδιαφέρει σαν ζήτημα (ξέρουμε ότι ίσως είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θες να μάθεις, it’s ok), προσπάθησε να εκφράσεις οποιαδήποτε απορία πάνω σε αυτό το θέμα με ευγένεια και ευελιξία. Όχι επειδή είναι κάτι κακό, αλλά επειδή ακόμη οι δυνατότητες σου δεν έχουν διαφανεί στο έπακρο ώστε να μπορέσει η εταιρία να σου προτείνει ένα σίγουρο ποσό, ανάλογο των δυνατοτήτων σου και της προϋπηρεσίας σου.

Μπορεί ωστόσο, να σου δώσει ένα εύρος αμοιβής στο οποίο λογικά θα κινηθεί. Αυτό ισχύει στα πρώτα στάδια του recruiting, όταν θα φτάνεις πια στα τελευταία (δηλαδή στο στάδιο των υπογραφών), εκεί πλέον θα ξέρεις ακριβώς!

Tip #3 Κράτα Χαμηλό Προφίλ (όταν σε ρωτήσουν για κάτι που δεν γνωρίζεις)

Σίγουρα θες να εντυπωσιάσεις και να εξωτερικεύσεις την όρεξη σου για κάτι καινούργιο, αλλά προσπάθησε να κρατήσεις ένα μέτρο! Εάν για κάτι δεν έχεις την απόλυτη αυτοπεποίθηση ή σου ρωτηθεί κάτι που δεν γνωρίζεις, προτίμησε να απαντήσεις αναλόγως και με ειλικρίνεια.

Π.χ.

“Χαίρομαι που μου το ρωτάτε αυτό, διότι το Χ είναι ένα αντικείμενο/λογισμικό/διαδικασία με το οποίο ήθελα καιρό να ασχοληθώ, ωστόσο δεν μου είχε δοθεί ως τώρα ευκαιρία. Έχω όμως τη διάθεση να το ερευνήσω και να εξασκηθώ σε αυτό και ειδικά σε μια εταιρία όπως η δική σας που πάντα πρωτοπορεί στις Χ διαδικασίες.”

Πίστεψε με, το να εκφράσεις πως δεν ξέρεις κάτι καλά είναι πολύ τίμιο και θα λειτουργήσει υπέρ σου, ειδικά αν δείξεις προθυμία να το μάθεις. Φαίνεται όταν ένα υποψήφιο άτομο λέει σε όλα “ναι” και το κάνει για να εντυπωσιάσει.

Παράλληλα, ανάδειξε τα αντικείμενα στα οποία έχεις έφεση και για τα οποία έχεις μελετήσει περισσότερο. Ξεκαθάρισε ποια είναι η κλίση σου επαγγελματικά και σε τι δεν έχεις (ακόμη τουλάχιστον) τόση εμπειρία.

Tip #4 Υπομονή και διαχείριση άγχους κατά τη διαδικασία

Βρήκες κάτι που ταιριάζει στα θέλω σου, έστειλες το βιογραφικό και περιμένεις να χτυπήσει το τηλέφωνο σου για συνέντευξη. Στην περίπτωση που λοιπόν χτυπήσει, θα χρειαστεί να πραγματοποιήσεις κάποια συνέντευξη είτε με το HR της εκάστοτε εταιρίας, είτε με κάποιον εργοδότη.

Ίσως επίσης, σου ανατεθεί κάποιο task προκειμένου οι δεξιότητές σου να γίνουν ακόμη πιο εμφανείς.

ΟΜΩΣ: Μην ξεχνάς πως κατά πάσα πιθανότητα μια εταιρία μαζί με εσένα θα περάσει σε διαδικασία recruiting και με άλλα υποψήφια άτομα, γεγονός που χρειάζεται χρόνο και ενέργεια από πλευράς της. Δώσε χρόνο στην εταιρία να αξιολογήσει σωστά και μεθοδικά όλα τα υποψήφια άτομα, απόφυγε να στέλνεις κάθε μέρα mail ρωτώντας τι γίνεται με την αίτηση σου. Σίγουρα έχεις αγωνία, αλλά μην ξεχνάς πως είναι μια δύσκολη διαδικασία η οποία δεν έχει σκοπό να αδικήσει κανέναν.

Φυσικά, δεν θεωρείται σωστό να είσαι “στο περίμενε” για μια θέση πάρα πολύ καιρό. Γι’ αυτό τον λόγο, στο τέλος της συνέντευξης σου μπορείς να ρωτήσεις:

 – πότε ολοκληρώνονται οι συνεντεύξεις;

– υπάρχουν κάποια επόμενα στάδια στα διαδικασία;

– πόσο διάστημα θα χρειαστεί για την τελική επιλογή;

Πρέπει να γίνει κατανοητό από την κάθε εταιρία πως ίσως έχεις φρενάρει κάποια πράγματα προκειμένου να αφιερώσεις χρόνο για την συνέντευξη ή να έχεις στο περίμενε κάποια άλλη πρόταση που σου έχει γίνει (εφόσον ισχύει).

Το recruiting είναι οπωσδήποτε μια σημαντική και δύσκολη πολλές φορές διαδικασία, τόσο για το υποψήφιο άτομο, όσο και για την ίδια την εταιρία. Απαιτεί χρόνο, ειλικρίνεια, ευελιξία και διάθεση για συνεργασία. Γι΄ αυτό, η κάθε πλευρά οφείλει να φροντίσει η διαδικασία να είναι όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη, διαφανής και αξιοκρατική.

Το μόνο σίγουρο είναι πως μια διαδικασία recruiting μαθαίνει πολλά όχι μόνο στο υποψήφιο άτομο, αλλά και στην ίδια την εταιρία!